Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за високотехнолошки криминалитет


Новости


Апел грађанима на преваре путем друштвених мрежа

Зворник | 19. 07.2024. год.

Полицијска управа Зворник апелује на све грађане да буду опрезни приликом комуникације на друштвеним мрежама, те да не уступају своје личне податке, фотографије банковних картица путем интернета и друштвених мрежа, јер исти могу бити злоупотребљени.

 На подручју ове Управе у првој половини текуће године, евидентирано је више пријава грађана који су преварени путем интернета тј. путем друштвених мрежа, гдје се одређена лица јављају и представљају као неко близак оштећеном, на начин да су претходно преузели профил неког блиског познаника или члана породице од одређене особе или креирањем лажног профила са именом и презименом од лица која су позната оштећеним, те на тај начин их доведу у заблуду да им се уплати одређени новац на „X-bon“, „Klikerbon(опције за уплату „кредита“ на одређени налог у кладионици) и слично, а такође и случајеви да им се тражи да оштећени напише податке са банковне картице или фотографише и пошаље исту, ради неких уплата или када је претходно остварена комуникација у вези купопродаје (односи се на платформе попут „olx.baи сличне платформе за купопродају), приликом чега починиоцу постану доступни сви потребни подаци за скидање новца са рачуна оштећеног.

 Полицијска управа Зворник позива грађане на опрезност приликом добијања порука на друштвеним мрежама у којима се тражи достављање било каквих података о банковној картици или фотографисање банковне картице, па чак и од њима блиских и познатих лица. У таквим случајевима је потребно да на друге начине провјере да ли се стварно ради о тој особи која се тако представила на друштвеној мрежи. Такође, додатна опрезност је потребна и када добијају поруке садржине да ће стићи „неки“ код који је потребно да прослиједе том лицу које им се јавило, јер на тај начин то лице може да преузме профил оштећеног и да настави са даљим преварама злоупотребљавајући исти.

У случајевима када оштећени достави податке о банковним картицама, банке неће исплаћивати причињену штету јер се то сматра добровољним давањем података, те банке не сносе никакву одговорност.

Скрећемо пажњу да је свако кориштење друштвених мрежа кориштење на сопствену одговорност, односно да свако ко направи налог на друштвеној мрежи прихвата и одређене опасности које се могу догодити током кориштења те друштвене мреже. С тим у вези, ради већег степена заштите, пожељно је да грађани који имају друшвене мреже искористе све понуђене опције за заштиту приватности које друштвена мрежа нуди и на тај начин се заштите. Потребно је посебно заштитити опције којима се контролише приступ пријављивању тј. „логовању“ на одређену друштвену мрежу како би корисник знао ко се у датом моменту пријавио на његов профил у случају да није он.

 За више информација о облицима превара путем друштваних мрежа и интернета грађани се могу упознати на сајту Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Јединица за високотехнолошки криминалитет, путем следећег линка: https://mup.vladars.rs/lat/index.php?vijest=vtk.