Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Internet malverzacijama pokušao da iznudi novac od pravnog lica iz Hrvatske

| Banja Luka | Petak, 01. decembar 2023.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Jednice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj protiv lica A.B. iz Banjaluke, za učinjena krivična djela:  „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“ iz člana 409. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom „Kompjuterska prevara“ iz člana 410. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske i krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 232. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom „Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka“ iz člana 411. stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je imenovani u periodu od juna 2021. godine do 29.08.2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000,00 KM, odnosno 1.000.000 kuna.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve  sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.