Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

„Poštuj život, a ne oružje“, sprovođenje kampanje u Zvorniku

| Zvornik | Četvrtak, 14. mart 2024.

Policijski službenici Policijske stanice Zvornik su danas u nastavku kampanje  „Poštuj život, a ne oružje“, podijelili promotivni materijal i informisali građane o odgovornom vlasništvu nad oružjem, procedurama dobrovoljne predaje nelegalnog oružja i postupanju u slučaju pronalaska oružja.

Građani su upoznati o prednostima amnestije u vezi sa odredbama člana 78. stav 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, odnosno da su dobrovoljnom predajom nelegalnog oružja ili prijavom pronalazka nelegalnog naoružanja oslobođeni kriviče i prekršajne odgovornosti. Pored toga, građanima je skrenuta pažnja na propise koji regulišu način čuvanje oružja u legalnom posjedu, kako ne bi došlo do zloupotrebe istog i kako bi se odgovornim vlasništvom nad oružjem sprečili tragični slučajevi.  

U toku 2023. godine na području Policijske uprave Zvornik upotrebom vatrenog oružja izvršeno je po jedno krivično djelo „Ubistvo u pokušaju“ i „Izazivanje opšte opasnosti“, dok je evidentirano 26 krivičnih djela Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija". Takođe, evidentirano je 17 prekršaja propisanih Zakonom o oružju i municiji Republike Srpske i četiri prekršaja po članu 16. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Ovom prilikom PU Zvornik apeluje na sve građane da svako saznanje o nelegalnom posjedovanju vatrenog oružja mogu prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na broj 122, što mogu učiniti i anonimno.