Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за високотехнолошки криминалитет


#НеБудитеПреварени

Спортски мечеви

Овај вид криминалне активности се огледа у томе да извршиоци на друштвеним мрежама, најчешће Фејсбук и Инстаграм, креирају профиле на којима се рекламирају како посједују информације о намјештеним спортским мечевима. На профиле постављају објаве o наводним добицима на кладионици. Taкве објаве су различите, а све са циљем привлачења пажње и обмањивања грађана. Најчешће је ријеч о великим количинама новца, скупоцјеним возилима, накиту, сатовима, оружју и слично.

На овај начин извршиоци обмањују грађане како они сами, а и наводни корисници њихових услуга, остварују високе зараде од клађења. Такође, са циљем обмањивања грађана, користе се и лажни добитни тикети спортских кладионица. На таквим тикетима се налазе спортски мечеви који су већ одиграни, а извршиоци уз помоћ програма за обраду фотографија и текста, лажно представљају да је спортски тикет одигран прије почетка спортског меча и да је остварен добитак.

Извршиоци врло често, на профилима користе видео снимке различитих људи, али и такозваних ''инфлуенсера'', на којима наведени говоре о томе како су наводно остварили добитак од клађења сарађујући са профилима који се рекламирају.

Грађане може да доведе у заблуду и то што неки од горе наведених профила имају велики број пратилаца, а и коментара који потврђују аутентичност објава на профилима. Извршиоци врло често купују профиле који имају већи број пратилаца, те их преименују и користе за горе наведене сврхе, а путем других лажних профила, остављају коментаре на профилима на којима се рекламирају, опет све са циљем обмањивања грађана.

Након што ступе у комуникацију са оштећеним, путем мобилних телефонских бројева, као и апликација за комуникацију путем интернета (''Viber'', WhatsApp'', ''Mesenger'', ''Instagram''), од грађана се за наводно клађење тражи да уплате новац и то путем различитих сервиса за трансфер новца (''Western Union'', ''RIA-e money transfer''и ''Међународна поштанска упутница'',''Moneygram'',''X бон'' и слично) и то најчешће на име физичког лица у БиХ. Извршиоци оштећенима никад не говоре унапријед на које спортске мечеве се кладе и коју кладионичарску игру играју. Углавном се оштећенима представи само спортски меч на који ће се играти, али без кладионичарске игре која је одиграна или се представи кладионичарска игра која је наводно одиграна, али не и меч на који је играно. Накнадно се креира лажни тикет, који је наводно добитан, а који може да има и QR код који би требао бити потврда добитка. Скенирањем наведеног кода, оштећени приступа посебно креираном линку у којем је наведено да је тикет добитан, што је такође лажно представљено са циљем обмањивања грађана.

Даље, у име различитих трошкова трансфера наводног добитка, од оштећених се тражи да уплаћују још новца. Оштећеним се шаљу и лажне фотографије уплатница (''Western Union'' или неког другог сервиса за слање новца), које су наводно попуњене и спремне за слање наводног добитка на име оштећених. Међутим, на таквим уплатницама су сакривени кодови који служе за исплату новца, те се од оштећених тражи да уплате још новца на име наводних трошкова трансфера новца.

Након што извршиоци ове врсте кривичних дјела исцрпе све могућности да наговоре оштећеног да им уплаћује новац на преваран начин, често се дешава да извршиоци оштећеним лицима упућују пријетње, а са циљем да натјерају оштећене да уплаћују још новца.

На друптвеним мрежама се може наћи велики број профила који се рекламирају на начин како је описано горе. Наглашавамо, да су сви такви профили креирани искључиво са намјером да се грађани доведу у заблуду, обману и наведу да уплате новац, односно преваре, те би грађани требали да то имају на уму прије било какве намјере да зараде ''брзо и лако'' на ''сигурним'' дојавама.

С тим у вези у наставку ћемо Вам приказати фотографије до сада идентификованих профила који су кориштени за ову сврху: