Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за високотехнолошки криминалитет


Новости


Конференција поводом Међународног дана дјевојака и жена у ИКТ „Дигитални свијет“

Бања Лука | 25. 04.2024. год.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да дигитални свијет има своје предности, али и да са собом носи велике опасности због чега морају бити заштићене највеће жртве злоупотребе, а то су дјеца.
       Министар Каран, који је данас у Бањалуци отворио конференцију "Дигитални свијет" поводом Међународног дана дјевојака и жена у информационо-комуникационом сектору, напоменуо је да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске развило своје капацитете кроз посебну јединицу за борбу против високотехнолошког криминалитета.
"Открили смо велики број криминалних и организованих међународних и локалних група које су злоупотребљавале у дигиталном свијету дјецу, која су била жртве. Имали смо велики број хапшења и откривених кривичних дјела у том смислу", рекао је министа Каран.
Он сматра да је потребно да жене и дјевојке буду дио информационог комуникационог система и безбједности, као и да је тренутно у МУП-у на руководећим мјестима у информационо-комуникационих технологијама 50 одсто жена.
Према његовим ријечима, ради се о посебним профилима, обуци и капацитетима.
"На различите начине, кроз одабир доводимо у МУП Републике Српске најбољи кадар", поручио је ресорни министар.
Министа Каран је нагласио да је важно да развијени ИКТ системи обезбиједе сами своју заштиту, те заштиту ауторских права.
Начелник Управе за информационо-комуникационе технологије у МУП-у Српске Дивна Ловрић Бојанић рекла је да је циљ оснажити дјевојке да развој каријера наставе у области ИКТ технологија.
          Она каже да је посебан сегмент сајбер безбједност, као и да тренутно у свијету има око четири милиона радних мјеста у вези са овим сектором.
 МУП Републике Српске организује конференцију уз подршку Развојног програма УНДП у БиХ кроз пројекат "Јачање сајбер безбједности у БиХ" ради оснаживања дјевојака да своје образовање и каријеру усмјере у област ИКТ.
 Међународни дан дјевојака и жена у ИКТ сектору обиљежава се сваке године четвртог четвртка у априлу у више од 140 земаља свијета.
 Конференцији је присуствовао директор полиције Синиша Кострешевић, представници ИКТ сектора, ученице Средње електротехничке школе "Никола Тесла" Бања Лука и др.