Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Upozorenja za građane


LAŽNE NAGRADNE IGRE NA „FACEBOOK „

Banja Luka | 08. 02.2019. god.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je tokom 2018. i 2019. godine zaprimilo više prijava građana o lažnim nagradnim igrama organizovanim na društvenoj mreži „Facebook„.
Nagradne igre sastoje se u tome da se na društvenoj mreži „Facebook„ kreiraju stranice različitih pravnih lica i brendova (trgovačka društva, banke i sl.) na kojima se objavljuju različite nagradne igre gdje je za učestvovanje u istim potrebno "lajkovati" stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine „ja“. Učesnici  lažne nagradne igre nakon toga dobijaju poruku da su sretni dobitnici različitih nagrada ali radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored  ove  fotografije od  učesnika se  traži i dostavljanje ostalih  ličnih  podataka koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.).
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da je jedini cilj izvršilaca, koji su kreirali takve stranice na društvenoj mreži „Facebook„ da na prevarni način pribave njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe zbog čega se upozoravaju građani da fotografije svojih  ličnih dokumentata i svoje lične podatke ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

URL do sada identifikovanih stranica:

https://www.facebook.com/tropicc-26197897894653