Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Upozorenja za građane


LAŽNE NAGRADNE IGRE NA FACEBOOK I VIBER

Banja Luka | 17. 05.2019. god.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ponovo obavještava građane da je i  u 2019. godini zaprimljeno više prijava građana o lažnim nagradnim igrama organizovanim na Facebook stranicama ali i na aplikaciji  Viber.

Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama i Viber računima različitih pravnih lica i brendova (trgovačka društva, banke i sl.) objavljuju nagradne igre te je za učestvovanje potrebno lajk-ovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine „ja“. Učesnici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici različitih vidova nagrada ali radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Pored  ove  fotografije od  učesnika se  traži i dostavljanje ostalih  ličnih  podataka koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i dr.).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da je jedini cilj izvršioca, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prevarni način pribaviti njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe zbog čega se upozoravaju građani da fotografije svojih  ličnih dokumentata i svoje lične podatke ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte.

Policija upozorava građane da svaki put kada na aplikaciji Viber dobiju poruku od nepoznatog pošiljaoca (koji se ne nalazi u vašoj listi kontakata) a koja sadržava obavještenja o dobitku nagrade, iznad poruke će se prikazati meni sa upozorenjem da je pošiljaoc nepoznat i opcijama za dalji nastavak komunikacije. U  ovom dijelu  je moguće izabrati  opciju „Prijavi“ kojom će se Viber administarcija upozoriti na zlonamjernog  pošiljaoca.