Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Upozorenja za građane


SVE ČEŠĆI SLUČAJEVI TZV. „DIREKTORSKIH PREVARA“

Banja Luka | 22. 05.2019. god.

MUP Republike Srpske upozorava na sve češći oblik prevare nazvane „Direktorska prevara“ (eng. CEO - Chief Executive Officer Fraud).
CEO (Chief Executive Officer) ili tzv. „Direktorska prevara“ događa se kada je lice ovlašteno za provođenja plaćanja prevareno na način da izvrši uplatu lažnog računa ili provede neovlašteni prenos sa računa pravnih lica. Počinilac potencijalnim žrtvama šalje e-mail poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave pravnog lica te traži od radnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prenos na bankovne račune u inostranstvu. Počinioci nerijetko u daljoj korespodenciji sa žrtvama u prilogu e-mail poruke šalju i ".pdf" file, sa instrukcijama za plaćanje, koji može sadržavati maliciozni kod sa svrhom preuzimanja kontrole nad žrtvinim informacionim sistemom. Tekst zaprimljene poruke nastao je upotrebom dostupnih alata za prevođenje što je vidljivo iz grešaka u tekstu ali je ipak u velikoj mjeri prilagođen srpskom jeziku.
Preporuka je da se ukoliko se zaprimi ova vrsta poruke obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektronske pošte) uspostavi kontakt sa licem čiji je identitet kod slanja poruke zloupotrebljen (lice navedeno kao pošiljaoc poruke) kako ne bi bili prevareni na ovaj način te da se o slučaju bez odlaganja obavijesti MUP Republike Srpske.