Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Upozorenja za građane


OPREZ MOGUĆA ZLOUPOTREBA PODATAKA NA PLATFORMI "NETELLER"

Banja Luka | 19. 11.2019. god.

Na društvenoj mreži Facebook tokom novembra mjeseca 2019. godine ponovo je bila aktivna lažna stranica kompanije „Bingo“ iz Tuzle na kojoj je bila objavljena nagradna igra.
Kao i u prethodno evidentiranim slučajevima za učestvovanje u objavljenoj nagradnoj igri bilo je potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku.Učesnici lažne nagradne igre nakon toga zaprimaju poruku da su sretni dobitnici različitih vidova nagrada ali radi preuzimanja nagrade morali dostaviti fotografiju ličnog dokumenta i svog lica uz koji je bilo neophodno postaviti papir A4 formata sa natpisom „Neteller“. Pored ove fotografije od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (adresa, kontakt telefon i dr.).
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da je jedini cilj izvršioca, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prevarni način pribaviti njihove lične podatke u svrhu zloupotrebe zbog čega se upozoravaju građani da fotografije svojih ličnih dokumentata i svoje lične podatke ne dijele odnosno ne šalju putem društvenih mreža ili elektronske pošte.
U konkretnom slučaju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da servis „Neteller“ služi za kreiranje naloga/novčanika na ime fizičkih lica. Servis nakon što se kreiraju ovakvi nalozi omogućava korisnicima naloga da kupuju putem interneta, vrše transfer novca i slično što dalje otvara mogućnosti za višestruke zloupotrebe dostavljenih ličnih podataka zbog čega se građani pozivaju da ukoliko su u prethodnom periodu dostavljali na ovakav način svoje lične podatke korisnicima lažnih Facebook stranica slučajeve bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.