Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Internet malverzacijama pokušao da iznudi novac od pravnog lica iz Hrvatske

Banja Luka | 01. 12.2023. god.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Jednice za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj protiv lica A.B. iz Banjaluke, za učinjena krivična djela:  „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“ iz člana 409. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom „Kompjuterska prevara“ iz člana 410. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske i krivičnim djelom „Iznuda“ iz člana 232. stav 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom „Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka“ iz člana 411. stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je imenovani u periodu od juna 2021. godine do 29.08.2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu. Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000,00 KM, odnosno 1.000.000 kuna.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve  sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.