Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Održana radionica za predstavnike medijskih kuća

Banjaluka | 22. 02.2024. god.

         Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je danas u Banjaluci za predstavnike medijskih kuća predavanje „Najčešći izvori ugrožavanja i mehanizmi zaštite informacionog sistema medijskih kuća“.
       Predavanje je održao načelnik Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Olivije Zimonja sa ciljem na ukazivanje potencijalnih slabosti inf. sistema kroz dosadašnje slučajeve hakerskih napada na medijske kuće u Republici Srpskoj, sa prijedlozima i savjetima kako iste mogu poboljšati, odnosno povećati stepen bezbjednosti. Posljednji hakerski napadi na medijske kuće i njihove internet portale u Republici Srpskoj pokazali su da su mediji ranjive kategorije.
        Ministarstvo je predavanje organizovalo imajući u vidu da je zaštita informacionog sistema svake institucije, ali i medijske kuće ključna karika za njen nesmetan rad, a da su i sami novinari zbog prirode posla i načina prikupljanja informacija u digitalnoj sferi svakako dodatno izloženi dodatnim rizicima.
        Predavanju su se odazvali predstavnici Radio-televizije Republike Srpske, Srne, Alternativne televizije, te portala Mondo, capital.ba, Buka i Srpska info.