Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Lišen slobode zbog neovlaštenog pristupa profilu i prevara

Banja Luka | 16. 05.2024. god.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, identifikovali su i 15.05.2024. godine, lišili slobode lice O.A. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Neovalšten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podtaka“ i „Prevara“.

Nadležnoj policijskoj stanici 04.04.2024. godine, oštećeno lice prijavilo je da je nepoznato lice 02.04.2024. godine, novlašteno pristupilo njegovom profilu na društvenoj mreži, te preuzelo kontrolu nad profilom, a potom se sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi lažno predstavljalo i druga lica dovelo u zabludu  tražeći uplatu novca preko onlajn sistema za kupovinu.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, istog dana izvršen je pretres stana i drugih prostorija u Banjaluci koje koristi lice O.A., kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Nad licem O.A. će biti izvršena kriminalistička obrada i zbog postojanja osnova sumnje da je na području koje operativno pokriva Policija Brčko distrikta BiH i Policijske stanice Čajniče i Gračanica počinilo krivično djelo „Prevara“.

Sve mjere i radnje preduzimaju su pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a nakon kompletiranja i dokumenotvanja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka biće dostavljen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.