Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


U Foči realizacija kampanje „Provjerite-Razmislite-Prijavite“

Foča | 24. 05.2024. god.

Policijski službenici Policijske uprave Fočaodržali su 23.05.2024.godine edukativno predavanje za predstavnike Savjeta roditelja Osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ u Foči u okviru kampanje „Provjerite – Razmislite - Prijavite“.

Ovu preventivnu kampanju  sprovodi  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Međunarodnom organizacijom "Amber Alert Evrope’’ realizuje se u periodu od 20. do  31.05.2024. godine povodom obilježavanja 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece. Kampanja je usmjerena na edukaciju odraslih i roditelja, sa ciljem ukazivanja i objašnjavanja šta je potrebno i koje korake treba roditelji da preduzmu u slučaju nestanka maloljetnog lica.

 „Neophodno da roditelji ostanu smireni koliko je to moguće, da prvo provjere opasna mjesta u blizini, a ukoliko dijete ne pronađu odmah bez odlaganja obavijeste policiju, odnosno da ne čekaju da prođu 24 časa“- prvi je korak koji roditelju trebaju da preduzmu, a koji su im predočili policijski službenici na predavanju.

 Takođe, predstavnici roditelja su upoznati  da postoji procedura u skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske i Uputstvom o potražnoj djelatnosti prilikom zaprimanja prijave nestanka maloljetnog lica, te se od roditelja, odnosno prijavitelja traže svi neophodni i bitni detalji vezani za dijetetove navike i sklonosti.

Nakon zaprimanja prijave raspisuje se objava kroz potražnu djelatnost, koja je vidljiva svim policijskim institucijama u BiH, a vrlo često se na zvaničnim nalozima Ministarstva, te putem sredstava javnog informisanja objavljuju fotografije i traži pomoć građana u cilju pronalaska nestalog maloljetnog lica.

 Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa drugim nadležnim institucijama Republike Srpske, pristupilo je  i pokrenulo uvođenje sistema „Amber Alert“, odnosno hitno obavještavanja javnosti o nestalim maloljetnim licima, sa ciljem unapređivanja sistema potražne djelatnosti, te bržih i efikasnijih potraga.