Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Obilježen Međunarodni dan nestale djece 25. maj

Banja luka | 02. 06.2022. god.

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovali su u obilježavanju Međunarodnog dana nestale djece, 25. maja. Povodom ovog dana održano je predavanje za učenike Osnovne škole Branko Radičević u Banjoj Luci.

Ovaj dan obilježava se svake godine 25. maja. Naime 25. maja, 1979. godine nestao je Itan Pac. On je bio prvo dijete čija se slika pojavila na tetrapaku mlijeka u nadi da će tako biti prepoznat i brže vraćen kući. Datum njegovog nestanka proglašen je Danom nestale dece u SAD 1983. godine i obilježava se do danas širom planete.

Ovo je dan kada se ljudi širom svijeta prisjećaju nestale djece koja su našla put kući, djece koja su bila žrtve zločina i nastavljaju da ulažu napore da se pronađu djeca koja se još uvek vode kao nestala. Simbol Međunarodnog dana nestale djece je cvijet – Nezaboravac.

Nestala djeca spadaju u visoko rizičnu grupu kojoj preti opasnost od zlostavljanja ili eksploatisana najčešće kao radna snaga ili u svrhu prostitucije.

Upravo iz ovih razloga je važno skrenuti pažnju javnosti na to da se nestanci dešavaju svaki dan, da su najčešće vezani za bijeg od kuće usled poteškoća, i da je na tom problemu potrebno raditi na svim nivoima društva, kroz edukacije roditelja i djece, stručnih radnika – socijalnih radnika, nastavnika, psihologa i pedagoga, jer su nestanci djece zajednička odgovornost.