Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


#NeBuditePrevareni

Bankovne kartice

U posljednje vrijeme primijetan je sve veći broj prevara koje su vezane za neovlašteno pribavljanje podataka sa bankovnih kartica građana, te zloupotrebe istih. Jedna od češćih prevara koje građani prijavljuju je i zloupotreba platforme za prodaju olx.ba sa ciljem pribavljanja podataka podataka o bankovnoj kartici i kasnijoj zloupotrebi. Prevara se vrši na način da izvršioci građane, koji prodaju određene artikle putem platforme olx.ba, kontaktiraju najčešće putem aplikacije za komunikaciju WhatsApp ili Viber, te se predstavljaju kao kupci koji su zainteresovani za kupovinu artikla. U toku komunikacije, izvršioci građanima šalju link, koji bi trebao da je link za pristup kurirskoj službi, sa ciljem preuzimanja uplate i slanja artikla od strane prodavca.

U tom linku se od građana traži da, između ostalog, unesu i broj bankovne kartice, CVV ili CVC kod, kao i period važenja kartice. U samom linku se uglavnom nalazi i naziv nekog od zvaničnih poštanskih servisa (BH pošta, DPD kurirska služba ili neki drugi servis), ali ovdje treba biti oprezan jer je riječ o Phishing linku koji je namijenjen za neovlašteno pribavljanje podataka od građana (prilikom unošenja podataka u ovakav link, automatski se omogućava pristup podacima drugim licima, odnosno izvršiocima). Nakon što građani unesu svoje podatke u formu koja se otvori nakon pristupa linku (koja može biti napravljena da liči na stranicu nekog od legalnih poštanskih servisa ili servisa za plaćanje), bankovni podaci budu zloupotrijebljeni, odnosno sa kartica građana se vrše neovlašteni transferi novca na različite lokacije u svijetu. Građani trebaju da budu oprezni i da vode računa o sljedećim znakovima koji mogu ukazivati na prevaru:

  • na prvom mjestu, treba imati na umu da davanjem broja bankovne kartice, CVV ili CVC koda i perioda važenja kartice drugim licima znači omogućavanja pristupa bankovnoj kartici i vršenju neovlaštenih transakcija novca od strane drugih lica bez znanja i volje vlasnika kartice. Potencijalnom kupcu vašeg artikla, za uplatu sredstava na vaš račun, je potreban broj tekućeg računa ili IBAN (ukoliko je riječ o stranim plaćanjima), nikako broj kartice i CVV ili CVC kod . Samo traženje ovih podataka od građana generalno, predstavlja ''znak za uzbunu'', naravno, ukoliko se radi o neprovjerenim servisima za onlajn plaćanje ili nepoznatim licima.
  • u do sada prijavljenim slučajevima, izvršioci su za komunikaciju sa oštećenima uglavnom koristili aplikacije WhatsApp ili Viber, koje su registrovane vrlo često na domaćim telefonskim brojevima, a koji su zloupotrijebljeni za vršenje prevara, ali su zabilježeni slučajevi da se koriste i brojevi iz zemalja kao što su Litvanija, Velika Britanija i drugi, što je svakako samo po sebi indikativno. Tokom komunikacije je vidljivo da je od strane izvršilaca korišten automatski prevodilac (davanje nejasnih ili izbjegavanje odgovora na pitanja prodavca, a vrlo često je i iz same komunikacije vidljivo nepoznavanje našeg jezika), te to može biti jedan od znakova da se radi o prevari.
  • građanima se saopštava da je plaćanje proizvoda izvršeno unaprijed, bez da su građani dali svoj broj tekućeg računa. Treba reći da platforma olx.ba prilikom registracije korisnika ne traži podatke o računima građana i ne predviđa plaćanja unaprijed.

U slučajevima gdje su građani ipak dali svoje podatke sa bankovne kartice, te sumnjaju da mogu biti prevareni, u što hitnijem roku trebaju da kontaktiraju banku koja je izdavalac kartice sa ciljem blokiranja kartice, te da sve prijave policiji.