Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Europol - Konferencija o sajber kriminalitetu

Hag | 23. 11.2023. god.

U sjedištu Europola, u Hagu, u periodu od 18-19. oktobar 2023. godine, održana je godišnja konferencija Europola o sajber kriminalitetu, na kojoj je učešće uzeo i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čije učešće je podržano od strane zajedničkog projekta Evropske unije i projekta Savjeta Evrope - IPROCEEDS II.

Konferencija je, kao i svake godine, okupila veliki broj stručnjaka iz oblasti sajber kriminalitetat, pravosuđa, međunarodnih organizacija i privatnog sektora ujedinjenih na istom mjesto sa istom misijom, razmjene najbolje prakse i iskustava u pomenutoj oblasti, unapređenje saradnje relevantnih subjekata, korištenja kanala za saradnju uspostavljenih od Savjeta Evrope, Evropske komisije i drugih (oko 400 predstavnika iz preko 80 zemalja svijeta). Kao i uvijek, istaknut je značaj Budimpeštanske konvencije te dodatnih protokola uz nju.

Kao najčešća prijetnja, sa kojom se većina zemalja susretala u proteklom periodu, izdvojen je ransomware. Da bi se prijetnja svela na minimu te da bi se uspiješno riješili svi budući napadi, istaknuto je da je neophodna međusobna saradnja institucija za sprovođenje zakona, međunarodnih organizacija i privatnog sektora.

Poseban naglasak stavljen je na upotrebu savremenih tehnologija i metoda u izvršenju krivičnih djela iz oblasti sajber kriminala, u okviru čega se posebno ističe vještačka inteligencija. Tokom konferencije, predstavljeni su slučajevi u kojima je za izvršenje krivičnih djela korištena vještačka inteligencija, te ukazano na mogućnosti koje stoje na raspolaganju policijskim službenicima kod otkrivanja i rasvjetljavanja takvih slučajeva. U vezi sa navedenom temom, prezentovane su i kompanije koje se trenutno bave razvojem alata baziranih na vještakoj inteligenciji, a koji mogu poslužiti u policijskom radu kod otkrivanja i dokazivanja ovih krivičnih djela.

Naglašen je i značaj kontinuiranog rada na sprečavanju seksualne eksploatacije i iskorištavanja djece na internetu, te su u tom duhu i predstavnici NCMECa prezentovali najnovije aktivnosti u njihovom centru, najnovije trendove te mehanizme saradnje.
Predstavnik Coinbase je kroz svoju prezentaciju predstavio savremene trendove upotrebe kriptovaluta za izvršenje krivičnih djela, ulogu kompanije te mogućnosti saradnje kompanije sa institucijama za sprovođenje zakona.

Tokom konferencije, Europolov EC3 centar je obilježio deset godina rada i postojanja, te prezentovao svoju ulogu i dosadašnji rad na razvoju i unapređenju metoda za suzbijanje i prevenciju sajber kriminala, pružanju stručne i tehničke podrške, jačanju kapaciteta te razvoju strateških, pravnih i tehničkih kapaciteta institucija za sprovođenje zakona.

Predstavnik ICANN je predstavio aktivnosti organizacije, savremene trendove u ovoj oblasti te mogućnosti djelovanja te su naglašene mogućnosti i novine koje sa sobom nosi drugi dodatni protokol, u ovoj oblasti.