Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Sistem „Pronađi me“ do kraja godine i u Republici Srpskoj

Banja Luka | 27. 05.2024. god.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan otvorio je danas Konferenciju „Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – „Pronađi me“ u Republici Srpskoj, na kojoj je  učenisnicima od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Igora Jurića, predsjednika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Novog Sada  predstavljen način funkcionisanja sistema „Pronađi me“ u Republici Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da dinamika uvođenja sistema "Pronađi me", koji se odnosi na hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djeteta, zavisi od tehničkih okolnosti.
On je rekao da sistem "Pronađi me" predstavlja poseban iskorak u slučaju nestanka djeteta.

"Na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj. MUP i sada, u skladu sa postojećim zakonima, preduzima niz mjera i radnji odmah po prijavi o nestanku ili otmici djeteta", rekao je
ministar Karan.

On je pojasnio da se prema Krivičnom zakoniku i Zakonu o krivičnom postupku potraga aktivira odmah kada se posumnja da je riječ o krivičnom djelu nestanka ili otmice djeteta.

"Namjera je da sistemom `Pronađi me` aktivnost MUP-a bude pojačana kada se dobije takva informacija i da se iste sekunde uključi sva društvena zajednica, kao i da svaki građanin bude od pomoći policijskim službenicima", naglasio je
ministar Karan.

On je rekao da su prvi momenti često ključni i odlučujući za djelovanje u takvim situacijama kako ne bi došlo do tragedija.

Ministar Karan je podsjetio da je Narodna skupština Srpske prošle sedmice usvojila izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je omogućeno da MUP pokrene sve aktivnosti na izradi softvera za sistem "Pronađi me".

Pomoćnik sekretara MUP-a Republike Srbije Milan Andrić istakao je spremnost Srbije da pruži svaku vrstu pomoći kako bi u Srpskoj bio uveden sistem "Pronađi me", uz želje da se nikada ne koristi.

On je podsjetio da je MUP Srbije u oktobru prošle godine implementirao ovakav sistem, koji postoji u 22 evropske zemlje, ali da je prilagođen potrebama i uslovima kakvi su u Srbiji.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti imati jedan integrisan sistem koji će pokrivati oba područja", dodao je Andrić.

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Novog Sada Igor Jurić rekao je da je 2015. godine pokrenuta inicijativa za uvođenje sistema "Amber Alert" u regionu i da ona sada dobija potpuno smisao.

"Zahvalan sam što je MUP Srpske prepoznao ovo kao važan model potrage za nestalom decom i Republika Srpska će, pored Srbije, imati ovaka sistem obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka deteta", dodao je Jurić.

On je pozvao i vlade drugih zemalja iz regiona da implementiraju ovakav sistem.