Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Интернет малверзацијама покушао да изнуди новац од правног лица из Хрватске

| Бања Лука | Петак, 01. децембар 2023.

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције, Једнице за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука Извјештај против лица А.Б. из Бањалуке, за учињена кривична дјела:  „Израда и уношење компјутерских вируса“ из члана 409. став 2. Кривичног законика Републике Српске у стицају са кривичним дјелом „Компјутерска превара“ из члана 410. став 3. Кривичног законика Републике Српске и кривичним дјелом „Изнуда“ из члана 232. став 3. Кривичног законика Републике Српске у вези са чланом 22. Кривичног законика Републике Српске у стицају са кривичним дјелом „Неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података“ из члана 411. став 2 у вези са ставом 1 Кривичног законика Републике Српске.

Наведена кривична дјела извршена су на тај начин што је именовани у периоду од јуна 2021. године до 29.08.2021. године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, кориштењем лажног налога електронске поште и лажним приказивањем чињеница довео у заблуду запослене једног правног лица са сједиштем у Републици Хрватској због које су, вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворили и активирали прилог електронске поруке што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутерима и компјутерском систему. Пријављени је потом од овог правног лица тражио да за откључавање и необјављивање снимљених садржаја уплати у виртуелној валути Bitcoin износ од 250.000,00 КМ, односно 1.000.000 куна.  

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података уз напомену да у случају било какве  сумње у потенцијални напад без одлагања пријаве најближој полицијској станици.