Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У акцији „Токио“ слободе лишен један од најтраженијих бјегунаца у Европи

| Бањалука | Понедељак, 11. децембар 2023.

Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске под надзором Тужилаштва БиХ на подручју Источног Сарајева реализују акцију кодног назива "Токио” усмјерену на лишење слободе члана организоване криминалне групе који се у претходном периоду бавио препродајом опојне дроге кокаин.
У овим активностима слободе је лишено лице М.С., држављанин Републике Словеније и БиХ за којим је расписана Интерполова потјерница Словеније за кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“.
У оквиру истраге Управе за организовани и тешки криминалитет која је трајала дужи временски период под надзором Тужилаштва БиХ, утврђено је да је лице М.С. наставило да након бјекства у БиХ (чији је држављанин) руководи организованом криминалном групом која се бави међународном трговином  опојним дрогама на подручју Европске уније, БиХ, Републике Србије и Републике Црне Горе, те је самом истрагом документован превоз и продаја преко 40 килограма опојне дроге кокаин и пола килограма опојне дроге хероин.
У акцији „Токио“ са припадницима Управе за организовани и тешки криминалитет учествују и полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а уз подршку Еуропола, а до сада је одузет један килограм опојне дроге кокаин, 8.000 КМ, 122.580 eвра, четири пиштоља, лаптоп, више мобилних телефона, мања количина „марихуане“, 20 комада метака калибра 9x19 мм и више возила. 
Лице лишено слободе ће након криминалистичке обраде бити предато поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, а против њега биће поднесен извјештај о учињеним кривичним дјелима „Организовани криминал“ у вези са кривичним дјелима “Неовлаштени промет опојним дрогама“, “Прање новца“ и “Ометање рада правосуђа“.