Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Због упраљања возилом под дејством алкохола санкционисана 73 возача

| Бања Лука | Понедељак, 12. фебруар 2024.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука, 10./11.02.2024. године, са циљем побољшања стања у области безбједности саобраћаја, на подручју Бањалуке, Котор Вароши и Челинца, реализовали су појачану контроле учесника у саобраћају са акцентом на присуство алкохола у организму којом приликом је издато 78 прекршајних налога.
Полицијски служебници су контролисали и извршили алкотестирање 1.379 учесника у саобраћају. Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисана су 73 возачa, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног бороја санкционисаних 38 возача је санкционисано због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 27возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, седам возачаје задржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисан је један „млади возач“, односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства. Евидентирано је пет осталих прекршаја.
Приликом контроле путничког возила марке „Opel“, 10.02.2024. године у улици Ђуре Дамјановића у Бањалуци, лице В.М. из Бањалуке, које је управљало возилом је подвргнуто испитивању на присуство алкохола, којом приликом је утврђено присуство од 0,95 г/кг алкохола у организму. Приликом контроле код наведеног лица је уочен и одузет стартни пиштољ марке „Browing“, за који не посједује потврду о куповини. Лице В.М. је лишено слободе због почињених прекршаја из члана 174. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и члана 41. став 3. Закона о оружју и муницији Републике Српске.
Полицијска управа Бањалукаапелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.