Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Обиљежена 30. годишњица Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске

| Бања Лука | Недеља, 25. фебруар 2024.

     Полагањем вијенаца, парастосом и свечаном академијом је обиљежена 30. годишњица од оснивања  Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске у Приједору.
      Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран је овом приликом  истакао да је МУП Републике Српске данас поштована, снажна и моћна институција.
    „МУП  је гарант заштите, прије свега онога што су нам оставили наши најхрабрији синови Републике Српске, слободе свих њених грађана, уставног поретка и имовине и да бисмо то успјешно радили стално јачамо организационе капаците оспобљавањем нових кадрова и изградњом инфраструктурних капацитета“, рекао је министар Каран.
     "Ово је прилика да се подсјетимо и на 144 погинула припадника Специјалне бригаде полиције, свих девет одреда кроз које је прошло више од 1.500 полицајаца и да одамо дужну пошту за свих 782 полицајца који су дали живот за Републику Српску",  изјавио је министар  Каран.
      Ратни командант Седмог одреда Златко Брдар навео је да се некадашњи припадници тог одреда на дан јублилеја са посебним пијететом сјећају погинулих сабораца.
     Изасланик предсједника Републике Српске Бранислав Окука, који је био и ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а, рекао је да су припадници одреда полиције са јасним, часним и поштеним циљем прије 30 година кренули у стварање отаџбине Републике Српске.
      Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да је ово била прилика да се ода почаст најхрабријим синовима Републике Српске и његују култура сјећања.
      Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је данас из овог града отишла једна јасна порука.
      "Поштујемо своје, желимо суживот и мир, желимо да се поштује Дејтонски мировни споразум и Република Српска”, нагласио је Јавор.
      Поводом 30 година од оснивања Седмог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске служен је парастос у Цркви Свете Тројице, а потом су положени вијенци на централни споменик "За крст часни" борцима погинулим у Одрбамбено-отаџбинском рату и на спомен-плочу у згради Полицијске управе Приједор, посвећене погинулим полицајцима.
     У Позоришту Приједор одржана је свечана академија гдје су гости били и дјеца бораца Седмог одреда и тридесетак младих припадника МУП-а за које је то био својеврстан историјски час.
        Поводом овог јубилеја  министру Карану  је уручен  "Ратни знак 7. Одреда".
    Обиљежавању 30. годишњице од оснивања  Седмог одреда присуствовали су и комадант  Специјалне антитерористичке јединице Горан Балабан, комадант Жандармерије Саша Јапунџа и начелник Полицијске управе Приједор Драган Милојица.