Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка задовољавајуће

| Градишка | Сриједа, 28. фебруар 2024.

У Полицијској управи Градишка, данасје одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец јануар 2024. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита,  начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић и инспектор у Одјељењу полиције Дарко Новаковић.

У уводном излагању присутнима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита, те истакао да су на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишкау мјесецу јануару 2024. годинеевидентиранa 24 кривична дјела, што је за 14,3 % мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 28 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 24 кривична дјела или 96%. По непознатом извршиоцу евидентирано је 10 кривичних дјела, од којих је расвијетљено девет кривичних дјела из текућег периода и једно кривично дјело из претходних година или 90,9%.

Од укупно евидентирана 24 кривична дјела, 23 кривична дјела су из области општег криминалитета и једно кривично дјело је из области злоупотреба опојних дрога.

У посматраном периоду евидентирано је девет кривичних дјела против имовине, што је за 25% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 12 кривичних дјела, а укупно је расвијетљено девет кривичних дјела или 90%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је шест кривичних дјела против имовине, од којих je расвијетљено пет кривичних дјела из текуће године и једно кривично дјело из претходних година или 85.7 %.

Оперативним радом полицијских службеника откривено је једно кривично дјело у вези злоупотребе опојних дрога, те је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 28 нарушавања јавног реда и мира што је за 33,3 % више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 21 нарушавање.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 17,1%. Нису евиденритане саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицем.

Сагледавајући статистичке показатеље по свим сегментима стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

Инспектор у Одјељењу полиције Дарко Новаковић истакао је да су у мјесецу јануару 2024. године, на подручју Полицијске управе Градишка евидентирана 24 кривична дјела, и то 23 кривична дјела су из области општег криминалитета и једно кривично дјело је из области злоупотреба опојних дрога.

У посматраном периоду евидентирано је девет кривичних дјела против имовине, што је за 25% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 12 кривичних дјела, а укупно је расвијетљено девет кривичних дјела или 90%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је шест кривичних дјела против имовине, од којих је расвијетљено пет кривичних дјела из текућег периода и једно кривично дјело из претходног периода или 85,7%.

Оперативним радом полицијских службеника откривено је једно кривично дјело у вези злоупотребе опојних дрога, те је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге.

У мјесецу јануару спроведене су двије оперативне акције, и то акција  кодног назива „Caddy“ и „Window“, које су усмјерене на сузбијање кривичних дјела имовинског криминалитета, те је том приликом лишено слободе осам лица, поднесена су четири извјештаја Окружном јавном тужилаштву Бања Лука, због извршених 15 кривичних дјела укупно, и то 14 кривичних дјела „Тешка крађа“ и једно кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“.

Начелник Одјељења полиције, Дејан Трифковић је истакао да су у извјештајном периоду евидентирана 32 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 3,2% више у односу на исти период претходне године када је евидентиран 31 прекршај, а који су санкционисани подношењем пет захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 27 прекршајних налога. Прекршаје је починило 27 лица, међу којима је седам повратника.

Евидентирано је 58 саобраћајних незгода, што је мање за 17,1% у односу на упоредни период када је евидентирано 70 саобраћајних незгода.

Једно лице је задобило тешке тјелесне повреде (претходне године 3 лица), а лаке тјелесне повреде задобило је 10 лица, што је за 16,7% мање у односу на исти период претходне године када је  12 лица задобило  лаке тјелесне повреде.

Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 588 прекршаја који су санкционисани подношењем осам захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 526 прекршајних налога.

Из саобраћаја су искључена 24 возила, што је више за 84,6% у односу на исти период претходне године када је искључено 13 возила.

Такође, из саобраћаја су искључена 82 возача (претходне године 87), од тога, 69 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола.