Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Почела превентивна кампања „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад“

| Требиње | Уторак, 02. април 2024.

Полицијски службеници Полицијске управе Требиње су 01. априла 2024. године,  учествовали у званичном почетку превентивне кампање „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад“.  
Основни циљ кампање је повећање безбједности возача мотоцикала и мопеда у саобраћају, тј. смањење броја погинулих и тешко повријеђених мотоциклиста и мопедиста, као и лица која се превозе са њима на путевима Републике Српске.
Кампања је започета промотивном вожњом припадника Полицијске управе Требиње, Ауто-мото савеза Републике Српске и чланова мото – клуба „ТНТ“, улицама Требиња у 17:00 часова 01. априла. Наставила се 02. априла када је Милан Митић одржао предавање ученицима завршних разреда требињских средњих школа. Милан Митрић је испричао своју животну причу, испричао је своју борбу за живот након што је задобио повреде опасне по живот у саобраћајној незгоди возећи мотоцикл.
Полицијска управа Требиње је у периоду од 01.01.2023. године до 01.04.2024. године евидентирала једног смртно страдалог возача мотоцикла, док у 2022. години није било смртно страдалих возача мотоцикала и мопеда. У 2023. и прва три мјесеца 2024. године, евидентиран је један возач мопеда и осам мотоциклиста који су задобили тешке тјелесне повреде, док су један возач мопеда и девет возача мотоцикала задобили лакше тјелесне повреде. У 2022. години, тешке тјелесне повреде задобио је један возач мопеда и пет возача мотоцикала, док су лакше тјелесне повреде задобила три возача мопеда и девет возача мотоцикала. 77 возача мопеда и мотоциклиста је кажњено због неношења кациге, као једног основног система заштите.
Кампању реализују Ауто-мото савез Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.