Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Обиљежен Међународни дан мировних снага УН-а

| Бања Лука | Сриједа, 29. мај 2024.

Поводом Међународног дана мировних снага Уједињених нација, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић организовали су данас пријем за полицијске службенике МУП-а Српске који су били или су тренутно ангажовани у мировним мисијама УН-а.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран овим поводом је  рекао  да су припадници МУП-а који учествују у мировним мисијама широм свијета полицијски амбасадори Српске.

Министар Каран се припадницима МУП-а који учествују у мировним мисијама данас заједно са директором Полиције Синишом Кострешевићем, на свечаном пријему уприличеном тим поводом, захвалио за изградњу и очување мира те предан и пожртвован рад.

"Била је част разговарати данас с припадницима МУП-а који су били и који су дио мировних мисија УН широм свијета. Укупно 10 припадника МУП-а Српске у овом тренутку налази се у мисијама у Јужном Судану и Кипру", рекао је министар Каран.

Он је указао да припадници МУП-а Српске у мировним мисијама широм свијета учествују од 2000. године, да је много одликованих припадника који су жртвовали свој живот на терену, што показује и стабилност институција Српске и капацитет да учествују у таквим операцијама.
 
Припадник МУП-а Српске Маја Гачић, која је окончала своју мисију на Кипру, а претходно је три пута била у Јужном Судану, нагласила је да је са колегама часно обављала све послове и задатке.

"Сви смо обављали изузетно одговорне и важне функције и то у мисијама поред земаља и учесника из САД, Велике Британије, Русије, Кине… Ту смо се нашли као једна мала земља, али ипак професионално и одговорно смо обављали посао", рекла је Гачићева.

Она је истакла да служба носи опасност и свакодневне изазове, али и да је част и задовољство дијелити искуство с другим колегама и учити од њих.

У Јужном Судану дио мировне мисије био је и припадник МУП-а Ратко Гојић који је претходно боравио и у Либерији.

"Имао сам ту част да два пута представљам Републику Српску у мировним мисијама. Био сам командант и шеф операција. У већини случајева припадници МУП-а Републике Српске обављају руководне функције и по томе смо препознати у свијету и УН. Уживамо велико поштовање од припадника УН, али и земаља у којима смо служили", истакао је Гојић.

Он је навео да се са опасношћу учасници мировних мисија сусрећу свакодневно, те да је био распоређен у такозваној црвеној зони, у којој се налазило преко 50.00 избјеглица и то за вријеме трајања сукоба.

"Унутар државе још трају сукоби и својим радом успјели смо да се вратимо живи и здрави", истакао је Гојић.

Међународни дан мировних снага, 29. мај, широм свијета се обиљежава да би се одала почаст свим мушкарцима и женама који су служили и служе у мировним мисијама УН, због њиховог високог нивоа професионализма, посвећености и храбрости, али и да се искаже част и присјети се свих оних који су дали животе за очување мира.