Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Употреба дрнова без сагласности строго забрањена

| Бања Лука | Уторак, 11. јун 2024.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на власнике беспилотних летјелица (дронова) на пуно и досљедно поштовање правила кориштења дронова, те посебно упозоравамо на забрану кориштења дронова у близини дјеловања авио и противпожарних снага, како се не би угрозила безбједност летачких посада и животи других људи.

Посљедњи догађај од 09. јуна 2024. године, када је у комплексу Центра за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске дрон налетио на хеликоптер Специјалне антитетористичке јединице МУП-а, при слијетању на писту је примјер једног таквог неодговорног поступања. Том приликом хеликоптер је задобио незнатна оштећења, а на лицу мјеста је извршен увиђај од стране полицијских службеника, те је утврђено да је картинг стази гдје се одржавала картинг трка, вршено снимање исте са више дронова.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука  су накнадно идентификовали лице из Бањалуке које је управљало овом беспилотном летилицом и против њега ће надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о учињеном кривичном дјелу „Оштећење и одузимање туђе ствари“.

Полицијска управа Бањалука, као ни Министарство унутршњих послова Републике Српске није била обавјештено од стране организатора овог догађаја, као ни самих појединаца да ће се на овом догађају користити дрнови, што је била њихова обавеза.

 Подсјећамо да је Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима у некомерцијалном летењу, није  дозвољено летење дроном унутар зоне летилишта, те је овим несмотреним чином посљедица могла бити далеко тежа

Наведеним Правилникомјасно су дефинисане разлике између три врсте летова беспилотних летјелица - комерцијалног, некомерцијалног и извођења радова у лету. Сваки од ових има своја специфична правила.

Чланом шест овог правилника дефинисано је гдје се не смије летјети дроному некомерцијалне сврхе: није дозвољено летјети изнад људи, животиња, објеката, возила, пловила, путева, жељезничких пруга, водених путева, далековода или других летјелица на даљинско управљање на хоризонталној удаљености мањој од 30 метара. Раздаљина се повећава на 50 метара када је ријеч о снимању веће групе људи. 

Исто тако, није могуће снимати у близини индустријских зона, амбасада, објеката државних служби и институција, као и других објеката који су од јавног значаја на хоризонталној удаљености мањој од 500 метара. Није могуће летјети у зонама летишта и унутар зоне аеродрома, осим ако за то не постоји сагласност.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у више наврата упозоравало да је употреба дронова без сагласности, посебно код јавних скупова забрањена, те у том смислу их још једном подсјећамо на заједничку одговорност и бригу свих грађана Републике Српскеза безбједност људских живота