Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 85,7 %

| Приједор | Сриједа, 12. јун 2024.

На редовној конференцији за новинаре која је одржана данас у Полицијској управи Приједор начелник Полицијске управе Приједор Драган Милојица, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран и начелник Сектора полиције Зоран Јеж презентовали су резултате рада за мјесец мај текуће године.

Hачелник Милојица је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Приједор одржано повољно стање безбједности. 
Полицијска управа Приједор у мјесецу мају евидентирала је 79 кривичних дјела, од чега по непознатом извршиоцу 20 кривичних дјела или 25,3% од укупно евидентираних. Укупна расвијетљеност пријављених кривичних дјела износи 96,3%, а расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 85,7%.
Што се тиче имовинских кривичних дјела евидентирана су 22 кривична дјела, што је за 15,4% мање у односу на упоредни период (26).
Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран је рекао да је у мају мјесецу евидентирано пет кривичних дјела привредног криминалитета од чега су два кривична дјела коруптивног карактера. Материјална штета и противправно стечена имовинска корист износи 81.924,00 КМ.
Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је пет кривичних дјела и осам прекршаја. Одузето је 48,76 грама амфетамина, 61,43 грама марихуане и одређена количина кокаина.
У акцији кодног назива „Робокап“, која је плански провођена у претходном четверомјесечном периоду, с циљем процесуирања кривичних дјела у вези са нелегалним прометом опојне дроге кокаин,  слободе су лишена три лица, од којих су два полицијска службеника Полицијске управе Приједор. Након достављања извјештаја Окружном јавном тужилаштву Приједор, надлежни суд је за два лица одредио мјеру притвора, од којих  је један полицијски службеник.
Начелник Сектора полиције Зоран Јеж рекао је да у мају мјесецу из области јавног реда и мира евидентирано 45 прекршаја и да је у том сегменту одржано стабилно стање. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, a сви јавни скупови су успјешно обезбјеђени.
Из области безбједности саобраћаја евидентиранo je 77саобраћајних незгода, што је за три незгоде или 4,1 % више у односу на упоредни период. Није било саобраћајних незгода са смртном посљедицом.
Из саобраћаја је искључено 267 возача, од којих 237 због управљања возилом под дејством алкохола, четири због вожње под утицајем опојних дрога и 18 због управљања возилом прије стицања права на управљање.
На крају конференције, начелник Полицијске управе Приједор је апеловао на грађане да, с обзиром на предстојећи период туристичке сезоне  и годишњих одмора, у случајевима дужег одсуства из стамбених објеката предузму све потребне мјере како би заштитили своју имовину од потенцијалних извршиоца кривичних дјела.