Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево стање безбједности стабилно и задовољавајуће

| Источно Сарајево | Четвртак, 13. јун 2024.

Данас је у просторијама Полицијске  управе Источно Сарајево одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за мјесец мај текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће. Нису забиљежена тежа кривична дјела,  са већим степеном друштевене опасности, као ни кривична дјела разбојништва, нити отуђења моторних возила. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму нису регистрована, као ни саобраћајне незгоде са погинулим лицима. Остварени су добри резултати у свим сегментима рада, тако да је коефицијент укупне расвјетљеност кривичних дјела у мјесецу мају 96%. Полицијски службеници настављају и даље са предузимањем превентивно-репресивних  мјера и радњи са циљем побољшања стања у области криминалитета, јавног реда и мира и саобраћаја, истакао је начелник Шеховац.

Регистрована су 54 кривична дјела, више за 31% у односу на исти период прошле године, надлежном тужилаштву је доствљено 49 извјештаја, против 48 лица, од којих су осам повратници у извршењу. Од укупног броја кривичних дјела 47 су из области општег криминалитета, три из области привредног и три кривична дјела против безбједности јавног саобраћаја. Из области организованог криминалитета обрађено је 65 предмета у вези са злоупотребом дрога - једно кривично дјело и 64 прекршаја. 

Догодило се 50 саобраћајних незгода, за 12,3% мање него прошле године у истом периоду. Евидентиране су четири саобраћајне незоде са теже повријеђеним лицима и девет са лакше повријеђеним лицима. Из саобраћаја је искључено 245 возача од којих 190 због вожње под утицајем алкохола и 22 због управљања моторним возилом прије стицања права.  Регистровано је  3.510 прекршаја из области саобраћаја и санкционисано 2.821 лица као  учесници у саобраћају.

Евидентирано је 37  нарушавања јавног реда и мира, санкционисана  су 42  лица, подношењем четири захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 38 прекшајних налога. Јавни ред и мир најчешће је нарушаван конзумирањем опојне дроге у 15 случајева.