Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу мају због алкохолисаности санкционисано 349 возача

| Добој | Петак, 14. јун 2024.

На редовној конференцији за новинаре која је данас 14.06.2024. године, одржана у згради Полицијске управе Добој, замјеник начелника Полицијске управе Предраг Лазић је истакао  да је стање безбједности задовољавајуће и стабилно.       

У мјесецу мају текуће 2024. године,  евидентирано је укупно 79 кривичних дјела исто као и у истом мјeсецу претходне године. Од укупног броја кривичних дјела расвијетљено је 76. Коефицијент расвијетљености износи 96,2%, док коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 92,9%.

У наведеном мјесецу није било евидентираних отуђења моторних возила.

 Надлежном тужилаштву поднесена су 62 извјештаја којима су обухваћена 83 лица. Од тога 22 лица су повратници и један малољетник у извршењу кривичних дјела.

Откривено је шест кривичних дјела из области привредног криминалитета. Овим кривичним дјелима причињена је материјална штета у укупном износу од 11.115,00 КМ, а остварена противправна имовинска корист од 126.945,00 КМ.

У области злоупотребе опојних дрога евидентирано је седам кривичних дјела, а у истом периоду претходне године пет (повећање за 40%).

Евидентиранo je 47 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру, а у мају претходне године 60 што представља смањење за 21,7%.

Надлежним судовима поднесена су четири захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено је 37 прекршајних налога.

У посматраном мјесецу евидентиране су 72 саобраћајне незгоде. Евидентирана је једна саобраћајна незгода у којој је смртно страдало једно лице, док је евидентирано осам саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима и 32 незгоде са лакше повријеђеним лицима.

Због вожње под утицајем алкохола из саобраћаја је искључено 349 возача, од којих је 65 лишено слободе задржавањем.