Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП Српске партнер Еурополовој истрази уклањања веб страница којима управљају терористи

| Бања Лука | Петак, 14. јун 2024.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске учествовало је у Еурополовој једногодишњој истрази чији су циљ биле веб странице којима управљају терористи и чија је кулминација ове седмице била фокусирана на обарање тих страница, а која се проводила од стране полицијских агенција десет европских земаља.

Операција „HOPPER II“ је усмјерена на прекидање пропагандних активности на интернету које су спроводиле терористичке организације чији су мотиви били вјерски и политички широм идеолошког спектра да би се тако ограничиле могућности терористичких организација да регрутују, радикализују и мобилишу регруте преко интернета.

Ове седмице, Еуропол је упутио препоруку према пружаоцима услуга хостинга да уклоне 13 веб страница које шире терористичку пропаганду. Овај корак услиједио је након запљене четири сервера у Румунији, Украјини и на Исланду у току истраге те уклањања повезаних веб страница.

Постоји могућност да ће се појавити копије домена уклоњених страница којима су управљали  терористи, насилни екстремисти и они који их подржавају.

Овом операцијом координише Истражна интернет јединица EУ (EU IRU) у оквиру Еурополовог европског Центра за борбу против тероризма. У операцији учествују органи за спровођење закона из Албаније, Босне и Херцеговине, Данске, Њемачке, Исланда, Молдавије, Румуније, Републике Словачке, Украјине и Уједињеног Краљевства.

Ова операција представља кључни дио текућих активности ЕУ ИРУ у борби против веб страница којима управљају терористи и насилни екстремисти, а које служе као кључне платформе за ширење насилних идеологија, a идентификација, означавање, истраживање и укидање ових веб страница постала је главна активност ЕУ ИРУ кроз техничко рјешење које је развио Еуропол – ЕУ Платформа за нелегални садржај на интернету (PERCI).