Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У међународној акцији „SEE JAD 2023“ лишена слободе 23 лица у Српској

| Бања Лука | Субота, 02. децембар 2023.

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у  међународној акцији „SEE JAD 2023", коју су реализовавале полиције 26 европских земаља уз подршку Еуропола, Еуроџаста, Фронтекса и Интерпола, лишили  слободе 23 лица на подручју Републике Српске и открили 20 кривичних дјела, од чега 15 кривичних дјела „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“ и пет кривичних дјела „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

У оквиру акције усмјерене на заједничко дјеловање против нелегалне трговине оружјем, дрогом, кријумчарење миграната и трговину људима, полицијски службеници МУП-а Републике Српске су извршили провјеру 852 лица и 701 возила. Пронађено је одузето је 13 пушака, 5 пиштоља и 1.370 комада муниције.

У овим планским активностима учествовало је 710 полицијских службеника, а саму активност координирала је Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС уз подршку полицијских управа Источно Сарајево, Приједор, Добој и Бањалука.

Једна од значајнијих активности МУП-а Републике Српске  у овој међународној полицијској активности је акција кодног назива „CODE“  у којој су полицијски службници Полицијске управе Источно Сарајево заједно са Управом за организовани и тешки криминалитет, а у сарадњи са Еурополом лишили слободе 14 лица којима се на терет ставља да су починили кривично дјело "Неовлаштена производња и промет дрогом", чиме су причинили противправну имовинску корист од 2.750.000 КМ.

Ова акција била је усмјерена против више лица да су дужи период на подручју Источног Сарајева договарала куповину, дистрибуцију и новчану исплату хероина, кокаина, марихуане, амфетамина, екстазија и других супстанци за производњу наркотика те тако починили претходно наведено кривично дјело.

Иначе, у акцији „SEE JAD 2023" широм Европе  учествовало је укупно 22.488 службеника, а епилог су 163 покренуте истраге. Провјерено је укупно 215.273 особа и 67.277 возила, као и 5.225 поштанских пошиљака и пакета.