Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Кампања „Поштуј живот, не оружје

| Бијељина | Сриједа, 06. децембар 2023.

Полицијска управа  Бијељина је у оквиру кампање „Поштуј живот, не оружје" организовала данас дружење са грађанима ради промоције одговорног власништва и смањења броја инцидената који се доводе у везу са ватреним оружјем.

Портпарол Полицијске управе Александра Марић рекла је  да је на подручју у њиховој надлежности у току године евидентирано 38 кривичних дјела неовлаштене производње и промета оружја или минско експлозивних средстава и 45 прекршаја који се доводе у везу са Законом о оружју и муницији и Законом о јавном реду и миру.

"Апелујемо на грађане који посједују легално оружје да га чувају на прописан начин и подсјећамо грађане који посједују нелегално оружје да подлијежу амнестији уколико га добровољно предају у најближу полицијску станицу или позивом на број 122", навела је Марићева.
Уочи новогодишњих и божићних празника  је позвала грађане да се уздрже од употребе ватреног оружја.

Ради едукације дјеце и младих у холу тржног центра у Бијељини одржан је и интерактивни квиз о познавању ове проблематике и њиховим ставовима на којем су бијељински ученици одговоре давали роботу, што је изазвало посебну пажњу учесника.

Вања Шуњић из Агенције "Борам" која је дио кампање „Поштуј живот, не оружје" рекла је новинарима да је она покренута као одговор на све већи број инцидената узрокованих употребом ватреног оружја и да ће бити настављена и у наредној години.  

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује кампању "Поштуј живот, не оружје" уз подршку Развојног програма УН и агенција за спровођење закона у БиХ, са циљем позива грађанима на конкретну општу акцију како би се спријечили случајеви употребе оружја, те превенирао и смањио посјед нелегалног оружја.

Кампања је подржана кроз пројекат "Превенција и смањење посједа илегалног оружја у БиХ", који финансирају Њемачка, Холандија, Шведска, Француска, Велика Британија и Норвешка, уз подршку ЕУ, кроз Мултилатерални повјерилачки фонд УН, а проводи га УНДП у БиХ.