Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Институције усмјерене на заштиту жртава и адекватно санкционисање насилника

| Бањалука | Сриједа, 06. децембар 2023.

У просторијама Полицијске управе Бањалука данас је поводом обиљежавања кампање 16 дана активизма против насиља над женама" одржан радни састанак на темуИнституционални одговор на насиље у породици“.

На подручју Полицијске управе Бањалука у периоду јануар - новембар текуће године евиденирано је 330 случајева насиља у породици, што је за 36,4 % више у односу на упоредни период када је евидентирано 242 случаја насиља у породици, што је свакако резултат проактивног приступа и координације, те оствареног повјерења жртава у рад субјеката заштите.

Радни састанак је одржан поводом презентације и анализе Нацрта Закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске, те идентификације и рјешавања изазова са којима се у свакодневном раду сусрећу институције приликом поступања у случајевима насиља у породици, посебно са аспекта социјалне заштите. На састанку је закључено да је неопходна максимална посвећеност и усмјереност  институција на заштиту жртава, те адекватно санкционисање насилника, као облик генералне превенције.

На састанку су поред представника Министарства унутрашњих послова присуствовали и тужиоци Окружног јавног тужилаштва Бањалука, те представници Министарства правде, Министарства социјалне и здравствене заштите, Министарства породице, омладине и спорта, Дома здравља Бањалука,  Центра за социјални рад Бањалука и Центра за друштвено – политичка истраживања.
        Полицијска управа Бањалука апелује на грађане да сваки вид насиља пријаве позивом на бесплатан број 122, што могу учинити и анонимно.