Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Укупна расвијетљеност кривичних дјела износи 97.1 %

| Градишка | Сриједа, 29. мај 2024.

У Полицијској управи Градишка, данас је одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец април 2024. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица, замјеник начелника Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
У уводном излагању присутнима се обратио начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица, те истакао да су на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу априлу 2024. године, евидентирана 34 кривична дјела, што је за 41.7 % више у односу на исти период претходне године када су евидентирана 24 кривична дјела, а укупно су расвијетљена 33 кривична дјела или 97.1 %. По непознатом извршиоцу евидентирано је 9 кривичних дјела, а расвијетљено је 8 кривичних дјела или 88.9 %.
Од укупног броја евидентираних кривичних дјела, 29 кривичних дјела је из области општег криминалитета, 1 кривично дјело је из области злоупотребе опојних дрога и 4 кривична дјела из области привредног криминалитета.
Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 37 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је за 19.4 % више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 31 нарушавање.
Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 5.4 % или у односу 53:56. Евидентирана је једна саобраћајна незгода са погинулим лицем, што је мање за 66.7 % у односу на упоредни период када су евидентиране 3 саобраћајне незгоде.
У току мјесеца априлa 2024. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирана су 23 мигранта, док у истом периоду претходне године није било евидентираних миграната.
На основу наведених статистичких показатеља, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.
  Замјеник начелника Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита, истакао је да су у мјесецу априлу 2024. године на подручју ПУ Градишка евидентирана 34 кривична дјела, 29 кривичних дјела је из области општег криминалитета, 1 кривично дјело је из области злоупотребе опојних дрога и 4 кривична дјела су из области привредног криминалитета.
Укпан број кривичних дјела на подручју ПУ Градишка, у извјештајном периоду, повећан је за 41.7 % или у односу 34:24, није евидентирано ниједно кривично дјело које би изазвало узнемиреност јавности, евидентирана су углавном кривична дјела мање друштвене опасности.
Један од разлога повећања укупног броја кривичних дјела јесте повећање броја кривичних дјела „Насиља у породици или породичној заједници“ који је повећан за 200 % или у односу 9:3. Сваки вид насиља у породици сада представља кривично дјело, што у ранијем периоду није био случај јер су се лакши облици насиља у породици санкицонисали прекршајним казнама. Управо то је допринјело повећању броја ових кривичних дјела.
У посматраном периоду евидентирано је 5 кривичних дјела против имовине, што је за 64.3 % мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 14 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 4 кривична дјела или 80 %.
По непознатом извршиоцу евидентирана су 4 кривична дјела против имовине, од којих су 3 расвијетљена, док је у истом периоду претходне године евидентирано 7 кривичних дјела, од којих је 6 расвијетљено.
Евидентирано је једно кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога, што је исто као и у упоредном периоду, однос 1:1. Такође, евидентиран је и један прекршај у вези злоупотребе опојних дрога.
Начелник Одјељења полиције, Дејан Трифковић је истакао даје у извјештајном периоду евидентиран 41 прекршај из области јавног реда и мира, што је за 5.1 % више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 39 прекршаја, а који су санкционисани са подношењем 15 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 25 прекршајних налога. Прекршаје је починило 46 лица, међу којима је 14 повратника.
Евидентиране су 53 саобраћајне незгоде, што је мање за 5.4 % у односу на упоредни период када је евидентирано 56 саобраћајних незгода.
У извјештајном периоду смањен је број погинулих лица у саобраћајним незгодама за 75 % или у односу 1:4.
Четири лица су задобила тешке тјелесне повреде, што је више за 100 % у односу на упоредни период када су 2 лица задобила тешке тјелесне повреде, а лаке тјелесне повреде задобило је 21 лице што је више за 50 % или у односу 21:14.  
Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 717 прекршаја који су санкционисани подношењем 25 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 609 прекршајних налога.
Из саобраћаја је искључено 29 возила, што је више за 190 % у односу на упоредни период када је искључено 10 возила.
Такође, из саобраћаја су искључена 123 возача, што је мање за 1.6 % у односу на упоредни период када је искључено 125 возача. Од укупног броја искључених возача, 95 је искључено због вожње под утицајем алкохола, 1 возач је искључен због вожње под утицајем опојних дрога или психоактивних лијекова, 18 возача је искључено због вожње прије стицања права на управљање, а 9 возача је искључено из саобраћаја из осталих разлога.
Начелник ПУ Градишка, Слободан Торбица, осврнуо се на оперативну акцију кодног назива „Дозер“, којом приликом су лишена слободе лица иницијала А. Д. и Д. Ж. из Градишке и Љ. Ј. из Лакташа, која се сумњиче да су починила кривично дјело „Неовлаштена производња и промет опојних дрога“, те код којих је приликом претреса возила, пронађено преко 1200 таблета које својим изгледом асоцирају на опојну дрогу „екстази“.
Такође, начелник је навео да  предстоји период годишњих одмора, те апеловао на грађане да предузму  одговарајуће мјере како би заштитили своју имовину.