Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Од сутра појачана контрола саобраћаја на путевима у надлежности ПУ Бањалука

| Бања Лука | Сриједа, 12. јун 2024.

У циљу одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, на путевима који су у надлежности Полицијске управе Бањалука у периоду од 13. – 16./17.06.2024. године ће се спроводити акција „Појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на санкционисање недозвољене брзине кретања моторних возила и управљања возилом под дејством алкохола“.

Наведена акција се спроводи са циљем спречавања саобраћајних незгода у којима су неприлагођена/непрописна брзина кретања и управљање возилом под дејством алкохола један од основних узрока тежих облика саобраћајних незгода. Наиме, на подручју Полицијске управе Бањалука у односу на упоредни период евидентно је повећање броја саобраћајних незгода, а од почетка године евидентирано је  2 316 саобраћајних незгода. У саобраћајним незгодама погинуло је 10 лица, што је више за  42,9 % у односу на упоредни период прошле године.

Током акције, појачана контрола брзине кретања возила вршиће се уз помоћ  возила са уграђеним системом за мјерење брзине кретања тзв. „пресретача“ и савремених радарских система, а присуство алкохола у организму вршиће се уз помоћ уређаја за утврђивање присуства алкохола у организму. 

Полицијска управа Бањалука апелује на возаче моторних возила да приликом учествовања у саобраћају поштују саобраћајна правила и прописе, нарочито оне који се односе на ограничења брзине кретања возила, да вожњу прилагоде условима и стању на путевима, те да не конзумирају алкохол прије и за вријеме управљања моторним возилом,   како би своју безбједност и безбједност других учесника подигли на виши ниво.