Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U mjesecu maju zbog alkoholisanosti sankcionisano 349 vozača

| Doboj | Petak, 14. jun 2024.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas 14.06.2024. godine, održana u zgradi Policijske uprave Doboj, zamjenik načelnika Policijske uprave Predrag Lazić je istakao  da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno.       

U mjesecu maju tekuće 2024. godine,  evidentirano je ukupno 79 krivičnih djela isto kao i u istom mjesecu prethodne godine. Od ukupnog broja krivičnih djela rasvijetljeno je 76. Koeficijent rasvijetljenosti iznosi 96,2%, dok koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 92,9%.

U navedenom mjesecu nije bilo evidentiranih otuđenja motornih vozila.

 Nadležnom tužilaštvu podnesena su 62 izvještaja kojima su obuhvaćena 83 lica. Od toga 22 lica su povratnici i jedan maloljetnik u izvršenju krivičnih djela.

Otkriveno je šest krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta u ukupnom iznosu od 11.115,00 KM, a ostvarena protivpravna imovinska korist od 126.945,00 KM.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je sedam krivičnih djela, a u istom periodu prethodne godine pet (povećanje za 40%).

Evidentirano je 47 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, a u maju prethodne godine 60 što predstavlja smanjenje za 21,7%.

Nadležnim sudovima podnesena su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 37 prekršajnih naloga.

U posmatranom mjesecu evidentirane su 72 saobraćajne nezgode. Evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradalo jedno lice, dok je evidentirano osam saobraćajnih nezgoda sa teže povrijeđenim licima i 32 nezgode sa lakše povrijeđenim licima.

Zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja je isključeno 349 vozača, od kojih je 65 lišeno slobode zadržavanjem.