Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

MUP Srpske partner Europolovoj istrazi uklanjanja veb stranica kojima upravljaju teroristi

| Banja Luka | Petak, 14. jun 2024.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovalo je u Europolovoj jednogodišnjoj istrazi čiji su cilj bile veb stranice kojima upravljaju teroristi i čija je kulminacija ove sedmice bila fokusirana na obaranje tih stranica, a koja se provodila od strane policijskih agencija deset evropskih zemalja.

Operacija „HOPPER II“ je usmjerena na prekidanje propagandnih aktivnosti na internetu koje su sprovodile terorističke organizacije čiji su motivi bili vjerski i politički širom ideološkog spektra da bi se tako ograničile mogućnosti terorističkih organizacija da regrutuju, radikalizuju i mobilišu regrute preko interneta.

Ove sedmice, Europol je uputio preporuku prema pružaocima usluga hostinga da uklone 13 veb stranica koje šire terorističku propagandu. Ovaj korak uslijedio je nakon zapljene četiri servera u Rumuniji, Ukrajini i na Islandu u toku istrage te uklanjanja povezanih veb stranica.

Postoji mogućnost da će se pojaviti kopije domena uklonjenih stranica kojima su upravljali  teroristi, nasilni ekstremisti i oni koji ih podržavaju.

Ovom operacijom koordiniše Istražna internet jedinica EU (EU IRU) u okviru Europolovog evropskog Centra za borbu protiv terorizma. U operaciji učestvuju organi za sprovođenje zakona iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Danske, NJemačke, Islanda, Moldavije, Rumunije, Republike Slovačke, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ova operacija predstavlja ključni dio tekućih aktivnosti EU IRU u borbi protiv veb stranica kojima upravljaju teroristi i nasilni ekstremisti, a koje služe kao ključne platforme za širenje nasilnih ideologija, a identifikacija, označavanje, istraživanje i ukidanje ovih veb stranica postala je glavna aktivnost EU IRU kroz tehničko rješenje koje je razvio Europol – EU Platforma za nelegalni sadržaj na internetu (PERCI).